Advanced technologies for the production and use of construction components - Kharit, Oleg Michailovich (Global Prosperity, 2023)
В даний час дефіцит ресурсів і необхідність їх заміщення породжують проблему розробки та впровадження нових, економічно ефективних та енергоефективних технологій виготовлення будівельних матеріалів. Метою статті є дослідження технологій виробництва та використання конструкційних компонентів у виготовленні матеріалів і виробів. Отримані результати демонструють, що використання сучасних технологій виробництва та використання будівельних компонентів забезпечує більш ефективну обробку компонентів, а також їх підготовку, обробку та застосування для виготовлення матеріалів та виробів. Враховуючи вищезазначене, використання сучасних технологій забезпечує ресурсозбереження, підвищення властивостей як матеріалів, так і виробів (струмопровідних, радіаційно-захисних, фізико-хімічних), дає можливість знизити собівартість продукції та отримати якісну будівельну продукцію, вирішити проблему накопичення відходів. Таким чином, отримано комплексні рішення щодо проблем економії та екологічності будівельної продукції. У науковій літературі особлива увага приділяється використанню вторинних ресурсів у технологіях виробництва будівельних матеріалів, розчинів та бетону, що набирає популярності серед відповідних напрямків наукових досліджень. Застосоване використання технологій виробництва будівельних компонентів було розглянуто на прикладі виробництва компанією Boss Technology мінерального порошку для асфальтобетонних сумішей.